Nej Försvarsmakten, ni är inte viktigare än kultur

20130113-155207.jpg

Försvarsmakten har släppt en reklamkampanj där de frågar unga människor vad de egentligen håller på med. Personerna i kampanjen tittar in i kameralinsen med fåraktigt uttryck. De har blivit tagna med byxorna nere. Händerna är fulla med kultur.

20130113-155217.jpg

En kille som gör gatukonst. En tjej som blir tagen så att säga in flagrante framför en fullsmockad bokhylla.

Försvarsmakten verkar tro att olika yrkesgruppers nyttighet objektivt kan mätas mot varandra. Och de verkar dessutom tro att militär verksamhet är viktigare än kultur. Så här kommer ett wake up call från er lokala författare:

Jag skriver böcker. Det är ett hårt arbete som äter stor del av min tid och belönas illa rent ekonomiskt. Men jag är nöjd med min situation, för jag vet att unga människor läser mina böcker.

Mitt jobb är väldigt viktigt. Vi lever i ett samhälle som präglas av en stor mängd sexualiserat våld. Framför allt är det män som riktar det sexuella våldet mot kvinnor. Det beror på att ruttna samhällsstrukturer äter sig in i unga killars kroppar och korrumperar dem. Mitt jobb är att skydda dessa i grund och botten väldigt fina killar från patriarkatet som vill ta ifrån dem möjligheten att själva välja sina liv.

Att skriva en text som tar sig in i en ung människas hjärta och får den att tänka, formulera sina erfarenheter, vilja förändra världen, det är inte en lätt sak. Med ord måste man bygga en nyckel. Det tar lång tid. Man skriver. Slänger. Börjar på nytt. Varje ord filas på. Allt ifrågasätts. Man putsar i månader. En bra text är ett samtal, inte en pekpinne. Det måste finnas plats för läsaren att samtala med mig. Det är därför jag använder liknelsen med en nyckel, en bra text går i sicksack. Ena halvan står jag för. Den andra halvan måste läsaren lägga till från sin sida.

Så det är vad jag håller på med. Och att jag idag skriver böcker är en naturlig fortsättning av att jag i tonåren läste böcker och drömde om att bli författare. Jag kan intyga att ungdomarna som öppnar en bok håller på med något väldigt viktigt. Dags för er i Försvarsmakten att lyfta på luren och fråga vad informationsstaben håller på med.

Spread the love