Idag är min sista dag på SVT Debatt. Efter två års hårt arbete kan jag titta tillbaka och känna mig stolt.

När jag började på SVT Debatt hade sidan svårt att locka till sig tunga röster. I hierarkin för rikstäckande debattsidor låg SVT Debatt längst ner. Politiker kände sig skeptiska till att debattera hos SVT och föredrog andra sidor. Varje dag var en kamp för att övertyga politiker och debattörer att delta. Idag är det istället så att politiker och debattörer själva hör av sig för att de vill få ut sina budskap, och redaktionen är tvungen att tacka nej till det mesta.

Känner att jag utvecklats

Jag är också stolt över att se hur jag utvecklats under arbetets gång. Jag har vuxit enormt, först som lagspelare och sedan som lagledare.

På SVT Debatt har jag också blivit modigare. Vågat dra på vassa vinklar när det varit befogat eller göra utmanande publiceringar, även om det betytt arga samtal eller hot mot mig. En bra debattsida SKA väcka känslor. Vill man vinna en popularitetstävling finns bättre yrkesval än journalist.

Den viktigaste läxan är ändå den sista jag lärde mig på SVT Debatt. Under våren har lediga tjänster inte tillsatts, de tillsätts istället i höst. När jag tilldelades rollen som försteredaktör för SVT Debatt blev vi samtidigt underbemannade med en journalist. Sedan blev vi en mindre. Med en redaktion med minus två medarbetare lyckades vi ändå göra SVT Debatt mer dagsaktuell än någonsin och vi ökade publiceringstakten. Det beror på att vi gjorde mycket tydligare prioriteringar. När resurserna är begränsade måste man vara tydlig med vad man satsar på och våga släppa annat. För det där andra är ju egentligen bara sånt man håller på med för att gardera sig, för att man är rädd att man ska missa något som konkurrenterna lyckas göra en bra grej av.

Nej, det enda riktiga är att veta exakt vad man vill och lita på den bedömningen, köra i 110 i den riktningen och sedan publish and be damned!

En rolig tid

Framför allt har det här varit en rolig tid som snabbt svischat förbi. Varje dag har jag vaknat med lust att gå till jobbet och bereda plats för samhällsdebatten. Jag har njutit av varenda en av mina kollegor och känt samma tillfredsställelse varje gång våra artiklar fått eget liv på nätet och i andra medier.

SVT Debatt och jag har haft den bästa typen av relation: vi har fått varandra att växa. Och det har blivit dags att gå åt var sitt håll.

Nu går jag på välbehövd semester i en vecka (Almedalsveckan har tagit på mina krafter). Sedan börjar mitt sommarvikariat som jag sett fram emot i flera månader… Jag ska vara debattredaktör på Aftonbladet!

En kommentar till ”Dags för nya utmaningar!”

  • Du har varit bra på SVTdebatt. Helt klockren. Hoppas nästa blir  i varje  fall hälften  så bra som du har varit 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *