Sex och assistans

I veckan har jag föreläst på en konferens om sex och samlevnad för personer inom LSS, som hölls i Malmö och som arrangerades av Informations-gruppen och Framtiden. Assistans, sex och rättigheter hamnade i fokus under min föreläsning.

Uppdrag att stötta

Assistans får den som av olika anledningar behöver hjälp att ta sig igenom vardagen. Assistenten kan hjälpa att knyta skor, öppna glasburkar eller att duscha.

På samma sätt kan assistenten underlätta för den brukare som vill ha ett sexliv. Men många assistenter och brukare har tyvärr inte fått information om detta. Eftersom det råder en tystnad kring sex och funktionshinder uppstår ibland onödig oro.

Ring inte till föräldrarna

Till exempel finns det assistenter på LSS-boenden som ringer till föräldrarna till en brukare som blivit ihop med någon. ”Får ditt barn ha sex?” frågar de föräldrarna.

Jag blir så arg att jag vill skälla på dem: Hallå, vi har faktiskt sexuell frihet i Sverige! Vi blir byxmyndiga när vi fyller 15 och det gäller även människor med funktionsnedsättningar! Så det behövs ingen tillåtelse från mamma och pappa ifall någon vill ha en nattlig gäst i sin säng!

Vi har exakt samma sexuella rättigheter i Sverige, oavsett våra funktionsvariationer. I grunden är detta något enkelt. Men vi måste fortsätta med informationsarbetet om sex och funktionsnedsättningar, så detta blir en självklarhet för alla.

Ta reda på mer

I Lätta sexboken skriver jag mer i detalj om hur man får sex att fungera när man har rörelsehinder och personliga assistenter. Där kan du läsa intervjuer med personer som fått sex att funka. Du får också den juridiska informationen om vad som gäller vid assistans vid sex.

Lätta sexboken är lättläst, så den funkar också vid lättare intellektuell funktionsnedsättning. Dessutom finns den inläst som ljudbok.

Suddig aula

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *