Jag har tidigare skrivit om Kent Asps undersökning om svenska journalisters partisympatier. En liknande rapport har gjorts i Norge. I den redovisas journalisters svar om mycket mer än bara partisympatier. Bland annat kan vi läsa att 4% av svenska journalister porrsurfar. Norrmän porrsurfar mer, medan det bland våra grannar i Danmark – dessa saliga helgon – inte finns en enda porrsurfande journalist.

20120510-174339.jpg

Så, vad säger det här om journalister i nordiska länder?
Ingenting.
Däremot säger det desto mer om undersökningar. Frågor som undersökningar ställer kan vara irrelevanta, alltså helt enkelt är det fel fråga eller rätt fråga men fel ställd. En undersökning med några hundratals journalister behöver inte ge en representativ bild. Och de undersökta behöver inte svara sanningsenligt.

Kristna journalister porrsurfar mest

Låt mig dra detta till sin spets. Jag har ställt partisympatierna i samma undersökning i relation till siffrorna om porranvändning. Och hittat ett statistiskt samband som fungerar perfekt.
Ju fler kristdemokratiska väljare ett lands journalistkår har, desto mer porrsurfar de.
2% av svenskjournalisterna uppger sig vilja rösta KD, 4% porrsurfar. 3% av norska kollegorna skulle rösta Kristelig Folkeparti och 6% porrsurfar. Danska journalister hade inget parti med ordet ”krist-” att välja på, och inga uppgav att de porrsurfade heller. Ett samband som de som blint tror på undersökningar ska fundera över.
Se där, ett blogginlägg om källkritik. Där har vi något som på riktigt är viktigt för journalister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *