Idag besökte jag den vackra staden Nyköping för att tala på stadsbiblioteket om maskulinitet (idéer om att vara kille) och sexualitet.

Könsroller kan forma vårt beteende och hur vi tolkar våra handlingar. Även det sexuella beteendet påverkas av könsroller. Det kan man se i statistik. Killar har en högre användning av sexuellt våld än tjejer.

(Diagrammen i denna bloggpost visar könsfördelning, där blått står för killar/män och rött för tjejer/kvinnor.)

Killar har också ett lägre ansvarstagande för den egna sexuella hälsan.

Det finns så klart många anledningar till att det ser ut så här – och mycket som vi kan förbättra. Men det går inte att förneka att idéer om hur killar ska vara är en del av problemet.

Idag kan i stort sett alla skolelever rabbla grundläggande genusvetenskap. I stort sett alla skriver under på att könsroller inte är medfödda utan något inlärt. Ändå har vi inte blivit jämställda. Könsroller fortsätter att påverka vårt beteende, trots att vi vet att de bara är löjliga roller!

Därför är det viktigt att killar får prata om de här beteendena, och även prata om alternativa beteenden. (Det är lite det boken Respekt går ut på.) Det som spelar roll är alltså inte vad vi tycker utan vad vi gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *