Nya numret av Kom ut är här!

20121216-145458.jpg
Jag medverkar med ett reportage om bareback, en sexuell subkultur där män söker oskyddade anala samlag med främmande män. I en tid där vi kopplar samman anala samlag och sperma med risk för hivöverföring blir ett sådant begär ologiskt, det till och med beskrivs som destruktivt och ges psykologiska förklaringar. Jag ville veta mer och har intervjuat tre barebackare.

20121216-145758.jpg
Bareback kan till viss del ses som en motkultur. Alla vill inte vara monogama gulliga bögar som gifter sig. Där fyller bareback en funktion genom att ta bögeriet ur händerna från mainstreamet och göra det till fult sex igen.

Samtidigt öppnar bareback för nya möjliga solidariteter. Tim Dean, en barebackare och akademiker som jag intervjuat till reportaget pratar om hur vissa barebackare genom att fatta övervägda beslut om att ha oskyddade samlag därigenom samtycker till att få hivviruset. Det är att ta ett steg bort från dagens stigma mot hivpositiva, där vissa bögar vägrar ha sex med öppet hivpositiva pga obefogad rädsla för smitta, men också ett steg mot en syn om att man delar på ansvaret för hiv lika mellan de som är hivnegativa och hivpositiva.

Men bareback har mer än bara en sida. I reportaget har jag också intervjuat en 32-åring som heter Jonas. Han vill känna sig utnyttjad och det är därför han lockas till oskyddade samlag. Särskilt spännande tycker han det är när han har sex med någon som säger sig vara hivpositiv. Jonas är rädd för att bära hivviruset men har inte testat sig på många år. Varje gång han får en förkylning börjar frågorna att gnaga.

Jag vill inte leverera några färdiga slutsatser om bareback, så ta och läs reportaget och bilda dig en egen uppfattning! Väldigt olika sidor lyfts fram i det. Helt klart är att bareback trots att ha kastat bort kondomerna inte kunnat kasta bort frågeställningarna om hiv.

EDIT: Nu kan man läsa reportaget online!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *