20120911-121811.jpg

Jag sitter med i en grupp som ska arrangera en utställning om hiv. Vi vill lyfta att det i år är 30 år sedan första hivdiagnosen i Sverige och ska gå igenom svensk hivhistoria från 30 år sedan fram tills idag.

Utställningen ska öppna på Röhsska museet i Göteborg den 1 december 2012 och sedan vara öppen i ett halvår.

20120911-121841.jpg
Det finns massor av aspekter av svensk hivhistoria som man inte vill missa att ha med i utställningen. Tur att vi är många smarta hjärnor med på tåget! På bilden ovan är Linda från RFSL Göteborg och Joakim från Positiva Gruppen Väst. På bilden nedan är Tommy från Hivprevention i Västra Götaland och Emelie från Röhsska museet.

20120911-121909.jpg
På dagens möte lyfte jag hur diskussionen om hiv på 90-talet blev rasistisk. Hiv förknippades i början med USA men kopplades sedan mer till Afrika. Det öppnade upp för en rasistisk retorik kring hiv, där till exempel en politiker från främlingsfientliga Ny Demokrati hoppades att invandringsvänligas döttrar skulle få hiv från sex med afrikanska invandrare.

Arbetet med utställningen fortsätter hela hösten, så det kommer fler uppdateringar på bloggen. Hör av dig om du tycker det finns aspekter av svensk hivhistoria som vi absolut inte får missa!

2 kommentarer till “Ordnar utställning om svensk hivhistoria”

  • Det låter väldigt intressant. Ska definitivt besöka museet när utställningen öppnar. Det är sånt vi inte får glömma… Sjukdomen finns och de som smittas förblir människor. Rasistaspekten är en sak som jag tycker ni ska titta lite närmare på. Lycka till i arbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *