När jag började jobba som chefredaktör för tidningarna Pride Magazine och Macho år 2006 jobbade jag aktivt för att visa människor med olika hudfärg. Jag minns en gång då jag skickade tillbaka en bild till en illustratör och förklarade att vi inte kunde ha en teckning av en strand där alla var vita, för världen ser inte ut så. Illustrationer var det lättaste av alla element att åtgärda. Personalsammansättning och intervjupersoner till omslaget var lite svårare.

Uppdrag att spegla verkligheten

Fler personer än bara de som är norm ska kunna spegla sig i våra medieprodukter. Det är något som vi medieproducenter själva tjänar på. Men det är också en fråga om makt. Vi kan inte ha fler julkalendrar i TV med enbart vita barn. Vi kan inte fortsätta att osynliggöra folk på det sättet.

RFSU sticker ut som en förebild för andra när det kommer till illustrationer. Först med filmen Sex på kartan som de gjorde i samarbete med UR, och nu med sin booklet Sex på ditt sätt, av Pelle Ullholm. När kommer mainstreammedia på bred front att följa efter?

20120404-130713.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *