Idag presenterades Lätta sexboken som har ambitionen att lyfta ribban för svensk sex- och samlevnadsundervisning. Demokratiminister Birgitta Ohlsson och jag hade med oss en uppsättning på 200 ex av boken som vi överlämnade till eleverna på gymnasiets språkintroduktionsprogram. Detta som tack för att elever på programmet hjälpt till med boken genom att läsa och ge feedback.

Programmet är till för invandrarelever som nyligen kommit till Sverige. Några av eleverna som deltog idag hade varit i Sverige så kort tid som ett halvår!

Birgitta Ohlsson höll ett fantastiskt tal som lyfte frågan om sexuella fri- och rättigheter till den internationella arenan. Bland annat talade hon om den sexuella slavhandeln som främst drabbar tjejer och som är en otroligt lukrativ, smutsig bransch. Själv föreläste jag om vanliga missförstånd om kroppar, och hur kunskap om kroppar kan bota fördomar mot människor.

Tack så hemskt mycket

Jag är så tacksam för att demokratiministern tar sig tid att stödja spridandet av Lätta sexboken! På Twitter uppmanade hon sina följare att läsa den. Och på skolan var eleverna stolta över att en minister kom dit på grund av ett arbete som de själva deltagit i.

När programmet var slut stannade jag kvar en stund i aulan. Det blev så att några killar kom fram och ville veta mer. Så då fick jag öppna min powerpoint igen och plocka fram anatomi-bilderna och fortsätta förklara. Det var så klart kul!

Tack till alla fantastiska elever på skolan! Både för intresset ni visade idag och för hjälpen med boken.

Mitt underbara team

Att skriva en bok är ett enormt arbete och det behövs många personer i ett team för att få boken att bli verklighet. Särskilt mycket stöd behövs om man ska göra ett mastodont-projekt som Lätta sexboken. Den vill ju ta inkludering till en ny nivå och samtidigt bredda och modernisera synen på sex och samlevnad. Då behövs hjälp från en erfaren redaktör som har översikt över det stora materialet.

Att ordna den här typen av release innebär också ett stort jobb och många har arbetat stenhårt för att få boksläppet att matcha den faktiska betydelse som Lätta sexboken kan komma att få för svensk sex- och samlevnadsundervisning.

Därför vill jag säga: Tack alla kamrater på LL-förlaget och på Centrum för Lättläst!

En kommentar till ”Demokratiministern överlämnar Lätta sexboken till skolelever”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *