Många företag har en spärr på sina webbläsare som gör att man inte kan komma in på vilken sajt som helst. Tanken är god, man kanske vill skydda medarbetare från stötande eller olagligt innehåll.

Men Internet är nästan som en levande organism. Det tillkommer och försvinner sidor hela tiden. Ingen kan sitta manuellt och plocka bort sidor. Istället sker urvalet automatiskt. Det här betyder att det finns en felmarginal och att vissa sidor blockeras trots att det aldrig var meningen att de skulle plockas bort.

Då och då stöter jag på det här problemet, senast idag när jag skulle in på Hanna Fridéns blogg. Webbläsaren meddelade mig att sidan är blockerad.

Dessutom påmindes jag om att ”all surfning loggas”, vilket mellan raderna betyder ”om du porrsurfar så kommer vi hitta dig”.

Eftersom jag jobbar med information tycker jag att en sån här spärr mest är dålig. Jag behöver ha tillgång till hela nätet, och kan inte låta mitt flöde stympas av en spärr som fungerar dåligt och lite slumpartat. Tills dess att den här typen av filter blir ofelbara tycker jag att företagen ska fimpa sina filter och istället se till att rekrytera personer som de litar på. Vågar du inte lita på att dina medarbetare låter bli porr och The Pirate Bay på arbetstid? Då har något gått allvarligt fel med rekryteringen.

EDIT: Hanna Fridén har hört av sig och menar att det inte är någon stor förlust att jag inte kan gå in på sajten, hon har lagt ner sin blogg och nu är det bara knasigheter på hennes gamla adress. SVT-journalisten Freja Salö har också hört av sig och berättat att spärren ibland blockerar SVT Nyheters egen sida på Facebook!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *