Jag har varit på bio och sett filmen ”Känn ingen sorg”! Vi ska se om den klarar Chavez Perez-testet, ett lackmustest som jag tagit fram för att mäta mångfald i svensk film.

Kommentar: Filmen handlar om den vita killen Pål och hans vita vänner samt hans många vita bekanta i min hemstad Göteborg. De går på krogar, spelningar och arrangerar fester dit bara vita människor går. Men i en scen som utspelar sig i Köpenhamn händer något, det är fest med Brasilien-tema och då går en mörkhyad ung kvinna upp på scenen och sjunger. Vi får se många närbilder på hennes rumpa som hon skakar i takt med trummorna.

Betyg: Visst fanns det en mörk person i filmen, men hon var inte namngiven och kan därför inte räknas som en riktig karaktär. Hennes närvaro förklaras dessutom av en etno-specifik händelse, som om mörka människor i Känn ingen sorg-universum inte kan existera om de inte har en ursäkt för det. Hon kommunicerade genom sång och framför allt genom sin rumpa. Tyvärr kan detta inte tolkas som att hon haft ett samtal. Känn ingen sorg får därmed underkänt i Chavez Perez-testet.

Klicka på bilden nedan för att se en större version av testet!

En kommentar till ”Klarar inte Chavez Perez-testet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *