Roland Poirer Martinsson vill höja ribban i svenska debatten om hiv och AIDS, vilket spontant känns kul. Det är inte varje dag som nyhetsmedier refererar till hivforskning. I en krönika i SvD dundrar han fram med ett påstående om att kondomer inte skyddar mot hiv. Till sitt stöd har han en FN-rapport.

Jag blir genast nyfiken på denna rapport. Annan forskning har nämligen visat att tillgång till kondomer är en av faktorer som har bevisad hivpreventiv effekt. Så när har FN kommit fram till motsatsen? Jag letar och letar efter Ankrahs FN-rapport.

Men jag hittar ingen.

Tvärtom. Sökningar som handlar om både Maxine Ankrah och FN handlar just om att FN inte har publicerat hennes studie.

Jag hittar en svensk källa som avhandlar detta. En tidningsartikel i SvD borrar ner sig i just Maxine Ankrahs forskning.

Så vem har skrivit denna artikel? Ingen annan än samme Roland Poirer Martinsson. Poirer Martinsson är alltså väl medveten att den studie han lutar sig emot inte är någon FN-rapport, han har tidigare kritiserat detta faktum!

Jag blir besviken på Roland Poirer Martinssons försök att ge sig in i diskussionen om hiv. Hivforskning ska användas på ett strukturerat sätt för att underbygga hivpreventiva insatser. När flera forskare får fram samma resultat ges forskningen större betydelse. Att Roland Poirer Martinsson försöker underbygga sina argument med en falsk FN-stämpel tyder på att han själv tycker att han har tunt under fötterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *