20130113-155207.jpg

Försvarsmakten har släppt en reklamkampanj där de frågar unga människor vad de egentligen håller på med. Personerna i kampanjen tittar in i kameralinsen med fåraktigt uttryck. De har blivit tagna med byxorna nere. Händerna är fulla med kultur.

20130113-155217.jpg

En kille som gör gatukonst. En tjej som blir tagen så att säga in flagrante framför en fullsmockad bokhylla.

Försvarsmakten verkar tro att olika yrkesgruppers nyttighet objektivt kan mätas mot varandra. Och de verkar dessutom tro att militär verksamhet är viktigare än kultur. Så här kommer ett wake up call från er lokala författare:

Jag skriver böcker. Det är ett hårt arbete som äter stor del av min tid och belönas illa rent ekonomiskt. Men jag är nöjd med min situation, för jag vet att unga människor läser mina böcker.

Mitt jobb är väldigt viktigt. Vi lever i ett samhälle som präglas av en stor mängd sexualiserat våld. Framför allt är det män som riktar det sexuella våldet mot kvinnor. Det beror på att ruttna samhällsstrukturer äter sig in i unga killars kroppar och korrumperar dem. Mitt jobb är att skydda dessa i grund och botten väldigt fina killar från patriarkatet som vill ta ifrån dem möjligheten att själva välja sina liv.

Att skriva en text som tar sig in i en ung människas hjärta och får den att tänka, formulera sina erfarenheter, vilja förändra världen, det är inte en lätt sak. Med ord måste man bygga en nyckel. Det tar lång tid. Man skriver. Slänger. Börjar på nytt. Varje ord filas på. Allt ifrågasätts. Man putsar i månader. En bra text är ett samtal, inte en pekpinne. Det måste finnas plats för läsaren att samtala med mig. Det är därför jag använder liknelsen med en nyckel, en bra text går i sicksack. Ena halvan står jag för. Den andra halvan måste läsaren lägga till från sin sida.

Så det är vad jag håller på med. Och att jag idag skriver böcker är en naturlig fortsättning av att jag i tonåren läste böcker och drömde om att bli författare. Jag kan intyga att ungdomarna som öppnar en bok håller på med något väldigt viktigt. Dags för er i Försvarsmakten att lyfta på luren och fråga vad informationsstaben håller på med.

16 kommentarer till “Nej Försvarsmakten, ni är inte viktigare än kultur”

 • VAD HÅLLER DU PÅ MED?

  Vi håller på med att döda oskyldiga barn i Afghanistan, för att en stormakt vill leta lite olja där.
  Ansök senast 10 februari! 

 • Fast du har missuppfattat bilden tror jag minsann. Den handlar inte om att hon plockar upp en bok för att läsa den, det handlar om att hon håller på att färgsortera en djävla massa böcker. 

  Sen är det så klart att det ligger i försvarsmaktens intresse att peka på just vikten av vad de håller på med. Minröjning t.ex. är ju en ganska bra grej. Sen kan jag hålla med om att de här två bilderna är bland de sämre i kampanjen, men den med killen som tejpat fast sig på en vägg tycker jag är helt självklar.

  • Erik och ”hrldcb”: Ja, bilderna går att tolka på olika sätt. Men oavsett så kvarstår faktum att Försvarsmakten i sin kampanj spelar på den hierarkiska uppfattningen att ungas relation till kultur är oviktig. Kampanjen visar inte en 18-åring som ”slösar” sitt liv genom att spela fotboll. Jag tror knappast det är en slump. Hur vi gemensamt väljer att fördela våra skattemedel är en politisk fråga. Vi har råd med annonskampanjer riktade till ungdomar om Försvarsmakten. Samma resurser läggs inte ner på att informera ungdomar om hur de fixar en replokal eller om värdet i att läsa böcker. Jag kan inte se hur ett vapen i ungdomars händer skulle vara mer värdefullt än en pensel. Den här värderingen som finns i samhället, och som gör sig synlig i den här kampanjen, tycker jag är värd att protestera mot.

   • Men reklamen är inte en attack på kultur, som hrlcb skrev handlar det mer om aktiviter som speglar uttråkning. Ser man på reklamfilmerna i samma kampanj blir det ännu mer uppenbart. 

    Det finns behov av att informera om kultur med men det är inte försvarsmaktens uppgift. Efter att värnplikten avskaffades måste de nu använda reklamkampanjer för att rekrytera folk vilket i sig kanske inte är optimalt. De ställer bara frågan om, och om du kollar på deras uttalanden kring kampanjen så säger de också uttryckligen att det är upp till var och en vad som är viktigt, de ställer bara frågan. 
    Jag ser dessa affischer varenda dag vid busshållplatserna och jag har ställt mig själv frågan och helt enkelt beslutat att min utbildning och min musikskapande är värt min tid. Men att själv reflektera över vad man håller på med ser jag inget fel i. Sen kan man vara kritisk till våra internationella insatser, men det ter sig väl ganska uppenbart att deras uppgift inte bara handlar om att stoppa vapen i händerna på ungdomar.

   • Jag förstår dina invändningar. Vill bara påminna om att när det gäller attraktionskraft är det försvaret som kämpar i uppförsbacke. Officersprogrammet hade ca 300 sökande den senaste omgången, DI hade 3000.

    • Visste inte att det var så låga siffror på ansökningar, för det finns dem som är väldigt engagerade och tränar i förväg för att komma in.

     Alla: Jag blir så glad att vi kan ha ett samtal på nätet om försvarsmaktens kampanj på en så hög nivå! Tack för det.

     Tips för att läsa mer: Fredrik Strage skriver i DN Kultur idag om kampanjen, med liknande vinkel om dålig syn på kultur. Tyvärr kan jag inte klistra in länken med mobilen. 🙁

 • Kvinnan på bilden färgsorterar sin bokhylla, mannen använder sin trista arbetstid till att tejpa upp postits på kontorsfönstret. Är det inte något självupptaget att se detta som en personligt angrepp på dig och ditt yrke?

  • Nej, jag har träffat många tonåringar som inte får den respekt de förtjänar för sin kulturgärning. Familj och jämnåriga kan ibland ha en attityd av att de slösar sin tid, och jag tror att kampanjen kan förstärka den vanföreställningen. Så jag har all anledning att vara arg.
   Apropå att jag skulle vara självgod: Jag har en blogg med mitt namn och en jättestor bild på mig. Vad mer behöver du för bevis? 😉

   • Som hrldcb skriver handlar kampanjen om att tänka efter när man gör rätt meningslösa grejer. Som att sortera böcker i bokhyllan i färgordning. Man kanske kunde göra nåt bättre med sin tid istället.*  Jag får det inte till att bli ett angrepp på kulturgärningar. Jag tror helt enkelt att du läser in för mycket i kampanjen.
    /Joakim.

    *Ska jag säga som ägnar den åt att skriva svar på blogginlägg. 😉

 • Jag tycker du gör ett viktigt arbete som författare, men jag uppfattar inte FM’s kampanj som ett slag mot kulturen. Att de själv kommenterat att en sådan koppling är felaktig förstärker detta.

  Däremot, skulle man som ren kuriosa vilja göra en sådan koppling kan jag aldrig se hur den militära yrkesgruppen avsedd att rädda liv, främja fred i länder där krig är vardag, stödja demokrati i länder där förtryck är vardag och ge andra människor samma rättigheter och möjligheter i livet som du tar för givet och garanterat aldrig behöver reflektera över.
  Precis, Försvarsmakten räddar liv. Vad håller du på med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *