Idag har jag pratat om sex och respekt med Partilles gymnasiekillar. Det var väldigt roligt! Publiken var pigg och schysst. Ungdomsmottagningen i Partille har kedjat fast min sönderlästa bok Respekt så att den inte ska bli snodd, och jag märkte att min bok banat väg åt mig med den här publiken.

Partilles gymnasiekillar

Här mina knep för en lyckad föreläsning!

1. Ta vara på all tid du har att kommunicera, inte bara din föreläsningstid. Du har ju kommit dit för att du vill prata, eller hur? Passa på innan föreläsningen börjat. När föreläsningen är igång står du på en scen och formen signalerar att du ska prata och andra lyssna. Minuterna innan föreläsningen har du möjlighet att etablera en jämlik relation mellan dig och personer i publiken. De får chans att prata och ni får ett mer personligt möte.

2. Etablera dig som person. Visst, du tycker att du har ett intressant ämne, men varför ska folk lyssna på dig? Erbjud någonting som de kan använda för att skapa sig en bild av vem du är! Då kommer publiken också att vara snällare. Och om du på något sätt bryter mot normen, till exempel för att du har mörk hudfärg eller använder rullstol, nämn detta själv så de slipper sitta och fundera på det. Om jag börjar en föreläsning utan att berätta var jag kommer ifrån kommer det efter en halvtimme vara så att en kille räcker upp handen och frågar ”var kommer du ifrån?”. Då har han inte lyssnat på vad jag sagt den senaste halvtimmen! Bättre att jag svarar på frågan tidigt istället.

3. Förvåna publiken. När jag håller i sex- och samlevnad på gymnasieskolor finns det ofta dem som tycker att de inte behöver lyssna på mig eftersom de ”redan vet allt”. Mitt uppdrag som föreläsare är att alla ska hänga med i föreläsningen, därför får jag inte lägga ribban för högt. Men om jag ska föreläsa på en gymnasieskola har jag alltid tidigt i föreläsningen planterat en ovanlig och förvånande kunskap om kroppen eller om sex som gör att de mer avancerade eleverna kan slappna av i att jag visst har något att lära ut. Jag tänker inte slösa deras tid.

4. Utmana publiken. Försök ta föreläsningen ett steg längre än vad publiken är beredd på. Hur detta går till beror på ditt ämne. Jag föreläser inom ämnena sex och jämställdhet. Mina ämnen är fulla av minfält, till exempel tjejers rätt till sina kroppar och sin sexualitet, eller om prostatan som ett viktigt sexuellt organ för killar. Som föreläsare måste man in där, trotsa rädslan att folk i publiken ska vända sig emot en. Om du inte går in där kommer dina föreläsningar säkert vara skoj – men kommer de verkligen att ge något? Använd din maktposition när du står på scen till att säga det där viktiga som verkligen spelar roll.

5. Var tillgänglig efter föreläsningen. Ställ dig på en plats där publiken naturligt går förbi dig när de ska ut från föreläsningssalen. Många hade säkert frågor som de inte vågade ställa i storgrupp. Nu när du finns tillgänglig för att prata på tu man hand kan det hända att någon eller några vågar sig fram och ställer frågor. Om föreläsningen gick bra kommer arrangörerna troligen vilja tacka dig. Försök förskjuta detta tack till efter att publiken lämnat salen, eftersom arrangörernas närvaro bredvid dig kommer göra att personer i publiken inte vågar gå fram.

Vilka är dina tips vid föreläsningar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *