Vanligtvis tar jag ledarsidor med en nypa salt. Men en ledarskribent på Smålandsposten, Marika Formgren, bör få varningsklockorna att ringa.

Härom dagen skrev hon om att den kristna hbtq-organisationen EKHO fått bidrag för att jobba med tolerans inom Frälsningsarmén. Man kan ha åsikter om själva projektet och om EKHO:s bidragsansökan. Det har dock inte Marika Formgren. Hon tycker att själva idén, att EKHO skulle kunna få pengar för att jobba för ett bättre bemötande mot hbtq-personer är fel. Staten ska inte främja tolerans mer än man främjar homofobi, eftersom det vore att ta ställning i fråga om vilka åsikter som är rätt eller fel att ha hos den enskilde. Det skulle stå i vägen för ”fri debatt”.

Myndigheten Ungdomsstyrelsen beskrivs som ”civilsamhällets övervakare som med skattemedel stödjer det politiskt korrekta.” I själva verket är det Ungdomsstyrelsens uppgift att främja demokrati och demokratiska värderingar. I Marika Formgrens text får demokrati epitetet ”PK”. Det känns igen från den tankevärld som finns inom högerextrema gemenskaper på nätet. Våra gemensamma demokratiska värderingar som skyddar minoriteter från hot, våld och diskriminering är enligt den här uppfattningen en korrekt tvångströja som inte tillåter människor att säga vad de egentligen tycker. Så hur kan en sådan verklighetsuppfattning komma till uttryck på en tidnings ledarsida?

Också i ordvalen märks likheter med högerextrema rörelser på nätet. Att människor hotas om våldtäkt och skräms ifrån att skriva fritt av personer som kommenterar anonymt – förminskas av Marika Formgren genom att namnge det som ”det så kallade ”näthatet””. När kommentarsfält stängs ner i mediesajter efter otaliga hot och hetsig stämning mot kvinnor, invandrare och hbtq-personer, ser Marika Formgren detta som att ”ribban anpassas efter de mest tunnhudade och lättsårade”.

I en annan ledartext använder Marika Formgren termen ”illegala invandrare” som i Sverige framför allt används i högerextrema kretsar. Läsare av högerextrema sidor som Fria Tider, Avpixlat och Realisten har ofta stött på uttrycket. Däremot används det sällan i etablerade medier. När jag jobbade på SVT tryckte en riksdagsledamot på för att jag skulle använda uttrycket i en rubrik. Jag sa nej, det är nämligen inte riksdagen som sätter SVT:s rubriker. Detta ledde till att riksdagsledamoten hängde ut mig på sin blogg, jag hängdes även ut på sajten Avpixlat och jag mottog dödshot som jag polisanmälde.

Den 27 oktober 2012 beskriver Marika Formgren flera möjliga anledningar till att det går bra för partiet Sverigedemokraterna. En av möjliga förklaringar är ”SD:s utrensning av rasister”. En halv månad senare släpper Expressen en film där SD-kollegor i riksdagen springer på stan med järnrör, kallar Soran Ismail för ”babbe” och en tjej på stan för ”hora”. Hur kan Marika Formgren ha en så blåögd syn på den nationalistiska rörelsen i Sverige att hon bara veckor innan ett sånt avslöjande hävdade att SD rensat ut sina rasister? Är hon naiv intill det ofattbara? Eller har hon absorberat en världssyn från de högerextrema rörelserna på nätet, vilket gör det svårt för henne att se bortom sin korta horisont?

Helt klart är att chefredaktören för Smålandsposten behöver ta sitt ansvar och ta ett samtal med sin ledarskribent. Demokratiska värderingar kan inte reduceras till den högerextrema tankekonstruktionen ”politiskt korrekt”. Demokrati är något mycket mer värdefullt än så. Det bör vara klart och tydligt för varje tidning i Sverige.

EDIT 12/2 2013: Nu har Marika Formgren bytt redaktion och arbetar istället för Barometern. I en ledare kallar hon sajten Avpixlat för ”invandringskritisk”.

Ordet ”invandringskritisk” är en betäckning som högerextremister och personer inom den nationella rörelsen ofta använder på sig själva. Ordet syftar till att beskriva extremhögern inte som en politisk rörelse med åsikter som kan anses vara rasistiska, men som objektiva presentatörer av fakta kring invandring. Konstruktionen fungerar som en täckmantel för personer som levererar rasistiska konspirationer.

Att en journalist så okritiskt köper denna verklighetsbeskrivning från en högerextrem sajt är bekymmersamt.

Tack till Ehsan Fadakar som uppmärksammade detta på Twitter.

2 kommentarer till “Ledarskribent reducerar demokrati till att vara ”PK””

  • ”En halv månad senare släpper Expressen en film där SD-kollegor i riksdagen springer på stan med järnrör”
    Den var ju dock ca. två år gammal när det hände? Och jag tror hon menar rasister som är öppna med det, smygrasister och vardagsrasister finns både till h och v av personlig erfarenhet, och de kommer i alla färger. Resten här var mest guilt by association, semantik och spekulationer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *