Idag släpper debattören Pelle Billing, ofta sammankopplad med Pär Ström, en bok som han själv låtit trycka. Både han och Pär Ström utgår från en gemensam tes: det behövs en rörelse för killars och mäns frigörelse.

Jag kan inte göra annat än hålla med. Killar begränsas av stereotypa förväntningar kopplade till vårt kön. Vi utsätts för våld av andra killar. Vi uppfostras av kulturen till risktagande, vilket på statistisk nivå leder till sämre hälsa. Vi får inte ge varandra fysisk närhet.

Det finns många skäl till att protestera mot hur könsnormer drabbar män. Men den analys som används måste innehålla mer än bara män. Annars blir det svårt att se hur saker hänger ihop. Till exempel: Vissa män tycker att de inte kan ta föräldraledigt för att skapa anknytning till sina barn, eftersom de tjänar mest i hushållet. För att bättre förstå problemet måste man också ta in kvinnor i analysen. När man inser systematiken med vilken kvinnor får lägre löner och tvingas jobba deltid, då blir det också lättare att rikta åtgärder som på riktigt kommer att hjälpa papporna.

Eftersom jag är en så kallad ”intersektionell feminist” går jag ett steg längre. Det är inte bara män och kvinnor som måste analyseras ihop. Dessutom måste man i analysen lägga till sånt som hudfärg och sexualitet för att riktigt förstå hur systemet hänger ihop.

För den som vill följa den feministiska kampen riktat mot män finns många källor. Förutom mina lättlästa böcker Respekt och Pittstim kan man i vilket bibliotek som helst hitta lite mer avancerade böcker som Jesper Fundbergs Kom igen gubbar!, reportageboken Med uppenbar känsla för stil eller R.W. Connells Maskuliniteter. Den som föredrar att läsa bloggar kan följa Gustav Almestad, Martin Halldin eller Alexander Chamberland. Det finns många organisationer som jobbar för killars frigörelse, till exempel RFSU, Rädda Barnens Ungdomsförbund, RFSL, RFSL Ungdom, Elektra, Röda Korsets Ungdomsförbund, och Män för Jämställdhet.

Till och med ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige är med och driver ett projekt som riktar sig till tonårskillar om killrollen! Fatta att ROKS, som har fullt upp med att rädda livet på kvinnor och barn som flyr från sina hem, ändå sätter av tid till att hjälpa tonårskillar?! Det är beundransvärt att de orkar. Och helt rätt tänkt. Vill ROKS hjälpa dem som blir slagna i hemmet (det är framför allt män som slår) så måste också männen själva frigöras från de maktstrukturer där våld är ett medel för att upprätthålla hierarkier.

Billing och Ström säger att killar och män måste frigöras från förväntningar utifrån deras kön. Ändå osynliggör de rörelsen som arbetar för just detta! De går så långt att de till och med påstår att den feministiska rörelsen struntar i killar och män. Förnekandet av den rörelse som redan idag arbetar för killar och män tyder på en dold agenda.

Billings och Ströms ansträngningar att föra fram en genusanalys av mäns ställning i samhället, utan att ta in kvinnor i analysen, framstår som ett sätt att tysta samtalet om strukturella förtryck mot kvinnor. Men att tysta ner hur kvinnor drabbas av könsförtryck kommer inte att påskynda mäns frigörelse.

9 kommentarer till “Rörelsen som kämpar för fria män”

 • Nej Inti, dagens feminism kämpar inte för att befria män, den kämpar för att ändra på män. Den är så oerhört arrogant att den anser sig veta bättre vad män egentligen vill än männen själva. Även laglydiga vanliga män. Krig verkar vara fred i din värld Inti.

  Sen att du inte vill läsa Pelle Billings bok för att den inte är utgiven av ett förlag låter mest som en ursäkt. Jag tror du är rädd för att din queerteoretiska, socialkonstuktivistiska världsbild ska rasa samman. Jag tror du tvivlar innerst inne och är rädd för att tvivlet ska växa sig större. För tvivlet får dig att må dåligt, i de rättrognas kretsar är tvivel en synd.

  Du kan motbevisa mig genom att läsa en bok som är utgiven av ett förlag och recensera den på bloggen. Läs Steven Pinkers ”The Blank Slate” och återkom. men jag tvivlar på att du kommer göra det.

  Vi uppfostras av kulturen till risktagande, vilket på statistisk nivå leder till sämre hälsa. 

  Jaså? Vad har du för belägg för det? Har du nånsin vågat leka med tanken på att det kan finnas genomsnittsliga skillnader mellan män och kvinnor som inte beror på uppfostran och strukturer? Om du inte vågar läsa Pelle Billings bok kanske en artikel från Sveriges Radio vore något? 

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3053612

  ”Män, som ju har högre nivåer av testosteron än kvinnor, visade betydligt mer risktagande än kvinnor. Samtidigt visade resultaten att  ju högre mängd testosteron en kvinna hade, desto mer risker var hon beredd att ta. För kvinnor och män som hade lika stora mängder testosteron var risktagandet detsamma.”Hoppsan!

  • Oj vilken lång kommentar. Jag kan inte svara på allt. Den här motsättningen mellan feminism och män som du för fram i första stycket på din kommentar, jag menar att den motsättningen inte finns. Många män deltar i rörelsen. Ha det!

   •  Vad har du för belägg när du påstår att det är uppfostran och strukturer som är den enda orsaken till att män i genomsnitt är mer riskbenägna?

    Nä just det, skyller man på uppfostran och strukturer behöver man tydligen aldrig några belägg.

    ”Den här motsättningen mellan feminism och män som du för fram i första
    stycket på din kommentar, jag menar att den motsättningen inte finns.
    Många män deltar i rörelsen. Ha det!”

    Newsflash för dig Inti, om du någon gång skulle röra dig utanför och prata med människor som inte ingår i din åsiktshomogena snäva vänskapskrets skulle du märka att dom flesta män faktiskt inte är queerfeminister, tror inte på Judith Butler och anser inte att dom behöver förändras av någon.

    Såhär är det Inti, jag vill inte bli ”befriad” av dig. Jag gör det helst själv. Nej jag kanske inte sitter och pratar känslor lika mycket som den genomsnittsliga kvinnan, jag ger inte lika mycket fysisk närhet till mina manliga vänner som den genomsnittsliga kvinnan ger till sina vänninor. Men varför är du så övertygad om att jag inte hellre vill göra något annat än ovanstående saker? Jag kanske trivs bättre med att vara riskbenägen, tävlingsinriktad och syssla med andra saker. Varför tycker du att alla män måste tycka om samma saker som du? Är det bara du som är fri?

     •  Nej, jag missförstår inte dig. Målet är att ändra på män eftersom det är fel på oss män. Den sk ”mansrollen” som ska ändras säger ni, men den kan bara ändras genom att ändra på män eftersom det är vad de flesta män gör som utgör mansrollen.

      Problemet med er är att ni har ett slutmål där inga genomsnittsliga skillnader i beteende mellan könen ska finnas. Detta eftersom varje genomsnittslig skillnad i beteende per automatik måste bero på en ond tvingande struktur. Men det går inte att prata om ett fritt val när man förutsätter ett resultat.

      Precis som stockkonservativa högerkristna vill ni också pressa in folk in en mall. En helt könsneutral 50/50 mall där inga genomsnittsliga skillnader existerar. Den skiljer sig från den högerkristna könssegregerade mallen men är likväl en mall som folk ska pressas in i.

     • Källa på det? Ta det varligt innan du extrapolerar SCUM till att vara synonymt med en global folkrörelses agenda.

     • källa på det? det du beskriver låter mer som en chimär. du verkar sakna förankring i den samtida debatten samt kunskap om rörelsen du försöker beskriva. bara för att det finns begrepp som ”jämlikhet” innebär inte att någon vill att alla ska vara samma. snarare handlar det om att alla ska få lika möjligheter till att göra vad fan som helst oavsett testosteronhalter 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *