Jonatan Rodriguez läser ur pjäsen Bonsai

Idag var jag på Unga Klara i Stockholm och fick se utdrag ur den kommande pjäsen Bonsai. I pjäsen används en liknelse som är hämtad ur min bok Respekt. Där beskriver jag killrollen som en ”bonsai kitten”.

En myt från internet

Bonsai kitten är en av de tidiga myterna från internet. Folk postade bilder på katter i glasflaskor och påstod att man i Japan börjat odla Bonsai-katter. Katterna levde hela sina liv i glasflaskor och fick därför flask-formade kroppar. Många blev arga på Japan, men det hela avslöjades till slut vara en bluff från humorister.

I Respekt menar jag att killrollen är en sån flaska som Bonsai Kitten stoppades i. Killrollen skapar en glasvägg för vad du får göra och vem du får vara. Om du inte vågar sträcka dig utanför flaskan så kommer du inte att växa till din fulla potential. Ditt växande begränsas av flaskan och du stöps efter flaskans form.

Josefine Adolfsson har skrivit manus till pjäsen Bonsai som kommer att turnera runtom i Sverige. Skådespelaren Jonatan Rodriguez läste. Det var häftigt att se honom gestalta känslan. För det är kvävande, att vara instängd i en glasflaska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *