DN Insidan fredag 27 juli

Idag på DN Insidan finns en intervju med Anna Brittesland, en av arrangörerna till Uppsala Pride, där Polisen som myndighet inte får delta i Prideparaden. Brittesland motiverar portningen bland annan med att poliser uppfört sig illa på HBTQ-festivalen i Göteborg.

Citat från artikeln:

Vad bestod trakasserierna av?

– Jag var inte där. Jag har bara sett klipp på internet och på en blogg.

Eftersom Anna Brittesland har en dålig internetuppkoppling på landet kan hon inte leta upp adressen till klippet.

Sedan lämnar reportern Peter Letmark ämnet. Bara så där. Utan att reda klarhet i huruvida det skett något på hbtq-festivalen eller inte. Det är ett uselt journalistiskt arbete.

Journalisten har en skyldighet gentemot sina läsare att reda ut huruvida intervjupersonen talar sanning eller inte. Särskilt pinsamt blir det i det här fallet eftersom det hade räckt med en sökning på Google för att ta reda på om ett sådant videoklipp finns eller inte, eller så hade han kunnat slå en signal till HBTQ-festivalen och fråga vad som hände. Nämnda festival har också publicerat ett uttalande om händelsen på sin hemsida.

Urvattning av yrket

Under mina år som journalist har jag mött många personer som uttrycker sin oro för vad som ska hända med journalistiken i en tid då alla kan publicera sig på internet. Jag säger alltid att det är lugnt, att när det finns många röster kommer journalister att bli ännu viktigare eftersom vi genom vår yrkesskicklighet och trovärdighet kan hjälpa människor att sortera i myllret av röster.

Men då är det viktigt att faktiskt stå upp för journalistyrket och ställa krav på oss själva. När journalister ställer lika låga krav på sig själva i sitt yrke som när de på fritiden skriver på sociala medier, då uppstår frågan: Varför betala 30 kr för dagens DN när jag kan få lika illa genomarbetat material – eller bättre – gratis på min timeline på Facebook?

2 kommentarer till “Urvattning av journalistyrket”

 • Angående HBTQ-festivalen i GBG så var det inte polisen som betedde sig illa utan ett antal festivaldeltagare.
  Polisen höll där en föreläsning och det var helt frivilligt att komma. Om då personer kommer och förstör den, och fortsätter efter att ha uppmanats att sluta är det självklart något som polisen ska få agera mot.

  Nu tänker jag vara lite oförskämd. Jag tror att en hel del av dessa rabiata ”aktivister” inte ens är riktiga ”homon” utan bara har anammat livsstilen för att vara så anti-samhället som möjligt (det är lika självklart för dem att vara anti-hetro som att vara anti-marknadsekonomi, anti-polis, anti-kött och anti-allt). De gillar också att beskriva sig själva som arbetarklass trots att de i själva verket ofta kommer från akademikerhem och har det betydligt fetare ekonomiskt än till exempel poliserna. 
   Men poliserna är inte bara poliser, de är även vita, medelålders, män och heterosexuella vilket såklart är ett jättebrott. Nu känner jag inte dessa poliser så jag kan inte säga med 100% säkerhet att de är straighta. Men många rabiata feminister brukar skrika det när de inte har argument för sin sak. Har själv blivit anklagad många gånger i diskussioner att vara en rasistisk heterosexuell vit man. Har då påpekat att jag förvisserligen är vit, men inte heterosexuell utan en HBT-person, vilket då har fått flera att bli sura eftersom det argumentet då faller. Jag har själv blivit utsatt för hatbrott vid ett flertal tillfällen, ”aktivister” är (ursäkta språket) fan i mig helt dumma i huvudet.
  Om man seriöst har ett problem man vill diskutera med polisen kan man diskutera som vuxna människor, förklara sakligt vad problemet är och hur man vill att det ska lösas och låta polisen svara. Att individerna istället babblar osammanhängade om hur de känner sig otrygga och vill att polisen ska dra och sedan överröstade dem istället för att låta dem svara är bortom larvigt. Hur kan man ens få för sig att det är polisernas fel ifall människor blir utvisade efter beslut från migrationsverket och domstol enligt svensk lagstiftning? De kanske borde ta och skälla ut kassörskorna på ICA också för att bananindustrin exploaterar arbetarna. i Afrika.

  Bara sorligt och idiotiskt av de att dra alla poliser över samma kant. En person skrek t ex på HBTQ-festivalen i GBG ”Be om ursäkt för batongerna och pepparsprayen!”. Det är handlingen av några poliser. Skulle det verkligen kännas bättre för de om ursäkten kom från två poliser som ska hålla ett föredrag? 
   Det finns dåliga saker som poliser gör, men man får aldrig glömma allting BRA som de gör. 

  • Hej Joel!
   Jag tror att intervjupersonen inte pratar om polisens programpunkt, men om en incident som skedde i Regnbågsparken och som ledde till att HBTQ-festivalen publicerade ett uttalande där de kritiserade polisens agerande.
   Som läsare av DN-artikeln lämnas man i sticket och får inte veta vad som hänt eller inte hänt, det är synd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *