Igår organiserade jag ett halvdags forum för elevhälsopersonal om att samtala med elever om porr. Forumet höll jag tillsammans med Niclas Kirchhoff från organisationen MÄN.

Ämnet är dubbelt aktuellt, eftersom många minderåriga tittar på porr, och eftersom det pågår ett medialt samtal om porr som elever kanske lagt märke till.

Ett professionellt förhållningssätt

När man som vuxen närmar sig ämnet är det bra att inta ett professionellt förhållningssätt. Det betyder att man möter eleverna med intresse och medkännande. Målet med att samtala om porr är att eleven ska tillskansa sig kunskaper som gör det lättare att avkoda sexualiteten och porr, och att eleven ska må bra i sin sexualitet.

För att kunna ha ett professionellt förhållningssätt är det viktigt att personalen själva ges tillfälle att fundera över sina egna eventuella erfarenheter av porr och sin egen syn på densamma. Det är viktigt att personalen förstår att eleverna kan ha andra perspektiv och erfarenheter, och ger plats för dessa.

Fundera över hur eleverna kan göras delaktiga och känna sig välkomna med sina perspektiv? Elever kan nämligen göra stort jobb själva genom att hjälpas åt att inventera kunskap och att ombes att empatiskt försöka förstå människors olika erfarenheter av porr.

Har eleverna kunskaper i SoR (sexualitet och relationer), diskriminerande normer och MIK (medie- och informationskunnighet) kommer de att kunna applicera dessa på porr. Skulle elever själva inte kunna koppla sina kunskaper om SoR, normer eller MIK till porr så kan det betyda att eleverna behöver förstärkning där.

Nyfiken på mer?

I mitt arbete försöker jag få tonåringar att förstå sexualiteten, sig själva, ömsesidighet och normer. Det handlar om en helhet där målet är att tonåringen ska må bra i sin sexualitet, och att i det eventuella mötet med andra också få alla inblandade att må bra. Porr är en självklar del i mitt arbete, även om det inte är huvudsaken.

Vill du läsa hur jag sätter porr i ett vidare sammanhang rekommenderar jag böckerna Respekt, en sexbok för killar eller Lätta sexboken. Läs om mina böcker här.