Stan är tapetserad med affischer för filmen Iron Man 3. Bilden är så stereotypt könad att jag först trodde att det rörde sig om ett skämt.

Mannen är en hjälte. Han är smutsig och lite trasig. Ansiktsuttrycket visar att han är bestämd.

Kvinnan är vacker och ren. Hon ser rädd ut. Med tanke på all fara mannen på bilden har upplevt, vore det väl mer logiskt att han var rädd? Trots kvinnans rädsla kan hon inte undvika att känna åtrå för den manliga hjälten. En hand smyger sig upp på hans bröst när hon söker trygghet.

Kvinnan är kortare än mannen vid hans sida. Men som om det inte vore tillräckligt har man dessutom tiltat bilden. Den sneda bilden får mannen att se ännu längre ut i relation till den lilla kvinnan.

Första gången jag såg filmaffischen tyckte jag att den var helt löjlig på grund av sina stereotyper, de var liksom för extrema. Men filmbolaget lär inte ha sett det parodiska i sitt eget foto, de är helt enkelt så vana vid att skapa den här typen av bilder, att de inte längre ser hur stereotypt könen framställs.

Hur skulle det se ut om mannen och kvinnan bytte plats, och porträtterades med samma extrema stereotyper? Jämför och njut:

Pyssel-tips! Klicka på bilden så får du större upplösning! Skriv ut, och tejpa upp i anslutning till den vanliga affischen!

6 kommentarer till “Den könade järnmannen”

  • Jag kan se ett ansiktsuttryck som berättar att ”hur fan ska det här gå till” snarare än bestämd. Och egentligen samma ansiktsuttryck på flickan. Men det kan ju vara jag som är dålig på ansiktsuttryck eller att dom helt enkelt har det uttrycket när dom ställs inför uppgiften att spela bestämda och rädda.

  • Nej, det är inte alls logiskt att mannen skulle utstråla rädsla. Snarare är det logiskt att han utstrålar styrka mod och trygghet, eftersom det är sådana egenskaper som stereotypa kvinnor belönar. Det är inte TROTS kvinnans rädsla som hon känner åtrå för den uppoffrande mannen, det är TACK VARE att kon känner rädsla som hon känner åtrå. Och trygghet.

  • Kan ju för skojs skull vara intressant att tillägga att Paltrow är 2 cm längre än Downey Jr. Dock vet jag inte vilken effekt raketskor har på längden 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *