I höst börjar nya skrivningar att gälla för undervisning om sexualitet, samtycke och relationer. Sammanfattningsvis kommer det främjande perspektivet att lyftas mer.

För att hjälpa till att stärka undervisningen kommer nu boken Koll på sex. Den vänder sig till läsare i åldrarna 12-15 år och fokuserar på frågor som samtycke, jämställdhet och att stå upp mot diskriminering. En recensent kallar boken ”näst intill oumbärlig för vuxna som undervisar i sexualkunskap på högstadiet”.

Boken är skriven med målet att uppfylla de ämnesövergripande skrivningarna i läroplanen, men den går så klart också att läsa på egen hand på fritiden.

”Initierat, jämlikt och respektfullt”

Nedan kan du läsa hela recensionen som publicerades i BTJ:

Koll på sex är skriven av samma författare, Inti Chavez Perez, som 2021 utkom med boken Fakta om sex. Innehållet är snarlikt, fast mer utförligt och avancerat, och riktat mot en något äldre målgrupp. Exempelvis ventileras frågor om samlag, porr, hedersförtryck och normer mer ingående och djuplodande. Författaren är sexualupplysare och journalist och är ofta ute i skolor och samtalar om sex- och samlevnadsfrågor. Han har särskilt engagerat sig i genusfrågor ur killars perspektiv och i hbtq-frågor och har tidigare skrivit flera böcker i ämnet. I Koll på sex behandlas frågor om könsidentitet, könsnormer och sexualitet på ett initierat, rättframt, jämlikt och respektfullt sätt. Genomgående uppmuntras ungdomar att vara sig själva, utforska och bejaka sina känslor, sätta sina egna gränser och samtala med sina partners om samlivet. Illustrationerna består av inkluderande foton som visar närhet mellan ungdomar, ofta av samma eller obestämt kön, och varma, informativa, tecknade bilder som visar könsorgan, självsex och samlag. Förutom att boken är viktig läsning för ungdomar, är den näst intill oumbärlig för vuxna som undervisar i sexualkunskap på högstadiet. På förlagets hemsida finns det dessutom arbetsmaterial att ladda ner, vilket underlättar i undervisningssammanhang. Helhetsbetyg 4 av 5.