Kortfilmen som jag skrivit manus till ligger nu på youtube och inom kort släpps den även på UR Play. Filmen är gjord i ett samarbete mellan Fatta Man och UR. Jag har redan hört från lärare som vill visa filmen i sitt klassrum. Tack för er respons!!

Det finns lagar om sånt här

Visste du att tafsning är olagligt, och att lagen gäller även bland ungdomar som inte är myndiga?

När jag reser runt i Sverige och håller i sex- och samlevnadsundervisning brukar jag alltid berätta det. Många elever blir förvånade och säger att de inte har sett tafsning som något så allvarligt, tafsning har varit något som händer varje dag utan att folk reagerar.

Därför har jag skrivit en kortfilm i ämnet. Den är baserad på ett riktigt fall som hände på en högstadieskola. En kille tafsade på en tjej i hans parallellklass. Hon polisanmälde honom och han dömdes i en tingsrätt.

Underlag för samtal

Jag hoppas att filmen kan användas som en utgångspunkt för att prata i klassrum om hur lagar ser ut som handlar om rätten till sin egen kropp. Men jag hoppas också att filmen ska vara underlag för samtal. Här kommer några förslag på diskussionsfrågor:

  • Varför sätter sig Mattias bredvid Hannah?
  • Hur reagerar Hannah när Mattias sätter sig bredvid henne? Vad tror du att det beror på?
  • Vad gör Mattias mot Hannah?
  • Hur tänker Mattias när han gör så?
  • Vad tror du är skälet till att Hannah polisanmäler?
  • Hur reagerar Mattias på att han blivit anmäld?
  • Vad hade Mattias kunnat göra annorlunda?
  • Vad hade Mattias kompis kunnat göra?

Kontakta mig

Jag vill gärna veta hur ni använt filmen och hur det har gått att prata om den. Mejla intichavez@gmail.com och berätta! Det går även att boka mig som föreläsare eller workshopledare till er skola.

5 kommentarer till “Visa kortfilm om tafsning på din skola”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *