Här om dagen uppmärksammade SVT Nyheter att Aftonbladet på nätet backat från sitt användande av hen i en rubrik. På kvällstidningen menar man att ordet ströks eftersom läsare uppfattade det som otydligt.

Tydlighet är viktigt eftersom läsare snabbt måste kunna skapa sig en uppfattning av vad de vill läsa och vad de vill sålla bort.

Men ordet hen är etablerat i Sverige. Läsare har fått bekanta sig med det genom flera uppmärksammade debatter. Jag skulle bli förvånad om hen inom loppet av några år inte plockas upp som nytt ord i Svenska Akademins ordlista. Ordet hen kan inte i sig sägas skapa förvirrning.

Att rubriken ändå blev fel beror på andra saker.

1. Stavfel. I bilden till vänster ser ni att ordet ”ut” står två gånger i rad. Detta är fel och i själva verket borde det stå ”ut ur”. Dessutom handlar artikeln om ett program som heter Let’s dance (låt oss dansa), inte Lets dance (låter dansa).

2. Fel plats. Att använda rubriken ”Hen åker ut ur ”Let’s dance” ikväll”, gärna tillsammans med en pixlad bild fungerar utmärkt för en puff på webbens förstasida, eftersom det skapar nyfikenhet. Men när läsaren väl klickat sig in i artikeln står ordet hen i vägen, för det är nu läsaren ska få lösningen på mysteriet och rubriken borde här vara något i stil med ”Tittarna vill ha ut Marcus”.

Ordet hen ströks den här gången. Men ordet kommer dyka upp fler gånger, och journalister kommer att komma underfund med när det är rätt och fel tillfälle att använda det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *