Ikväll är det säsongsavslutning för säsong 1 av Game of Thrones på SVT. På SVT Debatt, där jag jobbar som redaktör, har vi passat på att publicera en debattartikel av journalisten Kakan Hermansson om sexismen i nämnda fantasyserie.

Men, som Jimpa från Wierde Science påtalade på Twitter, artikeln innehåller en spoiler om något som händer i säsong 2 av serien. För att inte förstöra nöjet för våra läsare införde vi en varning för spoiler i början av artikeln.

Jag har aldrig hört talas om att en debattsida tidigare haft en spoilervarning, men det visar på något om internetmediets särart. SVT Debatt är en debattsida på nätet, och som publicistisk skapelse på nätet är sidan också förankrad i den aktualitet som finns på nätet och i informationsströmmarna på sociala medier. Det finns inga strikta nationella gränser för digital information, det som finns på en engelskspråkig sajt är lika lättillgängligt för vår publik som det som finns på svenska sajter.

SVT Debatt tillhör i sin tur SVT, som är ett mediebolag som framför allt gör TV. Och produktionstiderna på TV är längre än de för webben. Det uppstår ett tidsglapp där, mellan TV-mediet och internetmediet. Eller för att hårdra det: SVT befinner sig på säsong 1 av Game of Thrones. SVT Debatt befinner sig på säsong 2.

Det är självklart att debattsidor ska delta i samtalet som pågår på nätet. Men för att göra det behöver debattsidorna prata om det som folk pratar om på nätet. Så även om detta var den första spoilervarningen på en svensk debattsida, tror jag inte att det blir den sista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *