Igår sände Agenda ett inslag om så kallade Twitterstormar. Den som orkade ta sig igenom en minut med arkivklipp från SVT:s Klagomuren kunde sedan se statsvetaren Ulf Bjereld, journalisten Viktor Barth-Kron och den politiska journalisten Cecilia Garme kommentera bevakningen av Twitter.

Egentligen är frågan om journalistik med tweets som källa ganska enkel. Självklart ska journalister skriva om Twitter, de gånger som det är befogat. Twitter är inget elitistiskt kommunikationsmedel, till skillnad från vad som påstods i inslaget. Alla kan skaffa Twitter om de har en internetuppkoppling. Journalister ska ignorera en nyhet som uppstår på Twitter lika litet som de ska ignorera en nyhet för att den kommer över telefon eller fax.

Men internet och dess olika informationskanaler är ingen ursäkt för journalister att sluta göra ett bra jobb. Vi måste fortfarande värdera informationen vi får tag på och redovisa den information som är relevant för vår publik.  Det går inte att plocka upp fem arga tweets och sedan blåsa upp det till en ”twitterstorm” där man inte redovisar vilka intressen dessa röster representerar eller ens hur många de är. Den journalist som gör så är inte elitist, bara jävligt lat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *