Jag gästade veckans avsnitt av Kropp & Själ i P1 för att prata om g-punkten.

På 80-talet populäriserades idén om den så kallade g-punkten. En punkt som skulle ge kvinnor vaginal orgasm. Den blev redskap i en ideologisk strid mot klitoris. (Jag vet att det låter knäppt! Hur kan det finnas en ideologisk strid mot en kroppsdel? Men sexismens vägar äro outgrundliga!)

I sexualpolitiska kretsar har det tagits för givet att den så kallade g-punkten i själva verket är klitoris. Klitoris är en stor kroppsdel och kan stimuleras på många sätt. För vissa kvinnor är det möjligt att nå den genom att trycka på främre slidväggen.

Nyligen kom så nyheten att forskare kommit fram till att g-punkten inte finns. Istället rör det sig om att stimulering av olika delar av kvinnans kön, bland annat klitoris, genom att trycka på främre slidväggen, leder till orgasm.

Som sexualupplysare tycker jag att det är skönt att den här forskningen kommit till. När tonåringar pratar om g-punkten har de ofta läst om den i någon kvällstidning. När jag sedan möter tonåringars frågor om g-punkten märker jag att de har helt disparata idéer om den här punkten om att idéerna står i vägen för en bra förståelse av kvinnans kön. I mina böcker Respekt och Lätta sexboken lyfter jag istället fram att kroppar är olika och vikten av kommunikation för att anpassa sexet efter dessa individuella olikheter.

Hur som helst. P1 kallade in min kollega Katerina Janouch och mig till samtal. Jag tycker det blev extra bra eftersom vi har så olika perspektiv. Katerina jobbar mycket med rådgivning för vuxna. Och jag jobbar i stort sett uteslutande med tonåringar. Så vi kompletterar varandra jättebra! Eller vad tycker du? 

4 kommentarer till “Striden om g-punkten”

 • Jag har precis lyssnat på programmet. Förstår inte vad du menar med att du är ”skeptisk” mot fontänorgasm? För mig är det en solklar beskrivning av en del av mina orgasmer, det är fontän all over the place. Samtidigt finns det jättelite info. När jag började få fontänorgasmer trodde jag att jag hade blivit inkontinent och fick panik över det. Jag vet att inte alla kan utföra dessa konster men jag skulle verkligen välkomna mer vettig information om vad som händer och varför och att det är normalt om än inte helt vanligt.

  • Hej JOfV.
   Jag särskiljer mellan orden orgasm och utlösning. Det som i kvällspress kallas fontänorgasm kallar jag istället för sprututlösning. Problemet med att blanda ihop orgasm med utlösning är att det finns dem som tror att det är en helt annan slags orgasm som måste kännas helt annorlunda och att de tror att de går miste om någonting bara för att deras utlösning inte ser ut på ett visst sätt.
   Håller med dig om att vettig info är bra.

   • Det framgick inte i programmet att det var semantik du pratade om. Jag får alltid orgasm och utlösning samtidigt så då spelar det mindre roll vad det kallas. Som du säkert förstår känns det lite skumt när en snubbe är ”skeptisk” mot fontänorgasm (om en då syftar på innebörden). Och det är väl bara dumt att förneka att det är jätteroligt och häftigt att spruta sin utlösning bara för att vissa inte kan det (än)? Det är ju exakt samma sak som med orgasmer. Den som inte får orgasm går miste om det, den som inte får spruta sin utlösning går miste om det. Som jag tidigare skrev hade jag inte ens hört talas om fontänorgasmer/sprututlösning innan jag upptäckte tekniken själv. Och ja, det är en annan sorts orgasm. Som det påtalades i programmet finns det massa olika sorters orgasmer. Den som ger sprututlösning är en av dem och jag hoppas att alla tjejer ska uppmuntras att hitta så många som möjligt.

    • Hej JOfV,
     Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.
     I programmet hade jag inte för avsikt att få det att låta som att jag förnekade att något var häftigt eller på andra sätt värderade människors upplevelser.
     Jag var ombedd att prata om hur felaktiga föreställningar kring kvinnors kön och sexualitet sipprar ner till tonåringar.
     Om inte alla lyssnare förstod vad programmet och jag ville förmedla så är det bara att beklaga.
     Vänliga hälsningar,
     Inti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *