Chavez Perez-testet

Idag nämnde SvD ”Chavez Perez-testet”, ett antirasistiskt verktyg för att sätta filmer på prov. Klarar filmen testets tre små krav? Inte så enkelt som man tror!

Anna-Stina Tanaka bad på Twitter om att få läsa testet. Det publicerades i Bang 2011, men eftersom de inte lagt upp testet på sin hemsida lägger jag upp det här istället. Klicka på bilden för att se en större version!

10 comments

 1. Pingback: Rekommendation från kultureliten ;) | Tant Lisa
 2. Pingback: 28 | Kaospatrullen
 3. David Norrman

  Om en svensk film måste innehålla icke-vita karaktärer så förutsätter jag att du tycker att nigerianska filmer måste innehålla vita karaktärer för att klara ditt test?

  • Inti Chavez Perez

   Det här testet har jag skapat för svensk film, som ett sätt att synliggöra bristen på mångfald inom svensk film.
   Jag kommer inte att utforma något test åt Nigeria, eftersom jag saknar kunskaper om deras samhälle och om hur maktstrukturer tar sig uttryck inom populärkulturen där.

   • Silverhök

    Vad tänkte du när du skrev detta?
    Hur tror du vi som har växt upp med dom fina sommarfilmerna som till exempel: Att angöra en brygga, Emil i Lönneberga eller Madicken, skulle reagera om vi bytte ut karaktärerna i dessa filmer?

 4. Pingback: Metro om Chavez Perez-testet - Inti Chavez Perez
 5. Pingback: Kulturhöst - Inti Chavez Perez
 6. Pingback: Kort rapport från bokprovningen | SSB Barn och utveckling
 7. Pingback: Chavez Perez-testet på filmfestival i Barcelona

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>